Lowe Alpine Saracen rinkka

Rinkka-tilavuus

Hankin käytetyn Hollannin armeijan ison rinkan Varustelekasta 129 eurolla. Tilaa on n. 130 litraa ja laajennettavuutta on monipuolisesti.

Olen tullut vaellustemme aikana siihen tulokseen, että en ala optimoimaan rinkan painolla. Pystyn kantamaan pari kiloa raskaampaa rinkkaa, se ei ole ongelma ja isommassa rinkassa varmasti myös enemmän yhteisiä kamoja. Preferoin mieluummin käytettävyyttä ja helppoa pakkaamista.

Tässä rinkassa ominaisuudet omiin tarpeisiini nähden ja hinta-laatusuhde tuntuisivat olevan todellakin kohdallaan!

Rinkan rakenne

Rinkassa on kaksi osastoa: pääosasto on iso ja alla pienempi osasto. Välipohja on hihnalla suljettava eli rinkkaa voi käyttää myös yhtenä isona rinkkana. Rinkkan selkä on vahvistettu kahdella pitkällä (alumiini?)kiskolla, jotka on ommeltu sisään. Selän pituutta voi säätää kuten rinkoissa yleensäkin. Selässä on myös paikka vesirakolle (2–3-litrainen varmasti mahtuu), mutta itse en sellaista Lapissa koskaan käytä.

Alaosastoon pääsee rinkan edestä vetoketjulla. Siinä on tilaa jotain 15–20 litraa. Rinkka suljetaan päältä perinteisella putkimallisella kiristyksellä. Päällimmäisenä on ylähuppu, jossa on iso lokero ja sisäpuolella pienempi tasku. Ylähuppu on irrotettava.

Itseäni miellyttää se, että hupun isoon lokeroon pääsee käsiksi kummaltakin puolelta vetoketjuluukuilla. Ylähuppu on myös kiinnitettu kolmella soljella selän puolelta, joten se istuu varmasti jämäkästi paikoilleen. Ylähupun päällä on hihnat vaikkapa perinteisen makuualustan kiinnittämiseen.

Rinkka on tilava: tyttäreni on 8-vuotias ja kömpi heti kokeeksi rinkkaan. Välipohja avattuna hän mahtui sisälle ihan helposti 🙂

Rinkka ei tietenkään ole kevyt: paino sivutaskuineen on nelisen kiloa. Mutta tämän kokoiset rinkat ovat aina painavia verrattuna city-rinkkoihin. Isoa ja kestävää ei saa pariin kiloon millään. Olen (ainakin tämän hetkisellä kunnolla) sitä mieltä, että mieluummin ota kunnon rinkan kuin nipistän sen painosta 1–1,5kg.

Kantolaitteet

Lantiovyö on paksu ja jämäkkä, en usko, että sen kanssa tulee ongelmia. Vyöhön saan helposti sivuille juomapullopussin ja toiselle puolelle tarvikepussin käyttämällä kiinnityslenkeillä.

Hartiahihnat ovat kunnollisen tuntuiset ja niihinkin saa kiinni lisää pikkusälää, jos tarvitsee. Tästä yksilöstä puuttui rintaremmi, mutta laitan sellaisen siihen, paikka on valmiina

MOLLE-kujastoja on rinkan etupuoli täynnä ja myös ylähupussa varmasti ihan riittävästi. Ainoa miinus on mollejen puuttuminen pohjasta. Siellä on vain kaksi kiinnituslenkkiparia. Mutta toisaalta rinkka on niin iso, että sinne tuskin tulee tarvetta mitään kiinnittää.

Rinkassa on myös etupuolella kantokahva, se helpottaa nostelua leirissä. Luin netistä, että se on lisätty nimenomaan armeijan vaatimuksesta. Normaali kantolenkki löytyy toki niskan puolelta.

Positiivisena laitoin merkille, että rinkassa on myös kaksi alalenkkiä esim. sauvojen tms. kiinnittämistä varten. Myös hupussa on tarranimikyltin kohdalla lisäpaikat hihnakiinnitykselle. Tilasin rinkkaan oman nimitarran ja Suomen lipun Varustelekasta – pientä kustomointia 🙂

Sivukiinnikkeet ja sivupussit

Rinkan kummallakin sivulla on PLCE-moluulivetoketju. Vetoketjuilla kiinnitettävät 10 litran sivupussit olivat rinkassa mukana. Kun ne irrottaa ja kiinnittää toisiinsa, saa 20 litran päivärepun. Taskujen takapuolella on säädettävä kunnolliset olkahihnat valmiina. Taskuijen ulkopuolella on kiinnistys paikat, jolloin esim. keppejä tms. voi helposti kiinnittää kylkiin.

Jos taskuja ei laita rinkkaan, voi silti kiinnittaa hihnoilla niiden paikalle kylkiin tavaraa. Myös putkimallista tavaraa voi kiinnittää rinkan ja taskujen väliin: tila jää avoimeksi. Rinkassa sivuilla on alimpana avotaskut, joita voi käyttää sivuille kiinnitettävän tavaran alakiinnikkeenä.

PLCE-standardin mukaisia muitakin sivumoduuleja voisi rinkkaan kiinnittää. Voi olla, että tulee vielä muokattua pakettia.

Ulkonäkö ja tuntuma

Rinkka on erittäin jämäkän oloinen ja kangas on varmasti kestävää. Rinkka on ollut kovassa käytössä ja kankaan pinta on käytön jäljiltä kulunut. Myöskään hollantilainen maastokuviointi ei ole enää kovin kirkas (kuvio on isompipiirteistä kuin suomalainen). Mutta mikään ei ollut rinkassa rikki. Varustelekan myyjä vielä erikseen muistutti, että he korvaavat, jos joku lenkki tai solki on rikki. Erittäin hyvää palvelua jälleen kerran!

Vetoketjut, lenkit ja hihnat sekä soljet tuntuvat olevan ehjiä ja tuntuvat kestäviltä. Solkia ja hihnoja on toki myös helppo vaihtaa, jos ongelmia tulee. Pitäisin rinkkaa oikeastaan vasta sisäänajettuna. Omassa käytössäni varmasti kestää pitkään.

Miten ajattelin käyttää?

Uskoisin, että tämän rinkan voi pakata mukavasti ilman ahtamaista, eikä leiristä lähtiessä tule “complete repack”-tilanteita. Saan alalokeroon makuupussin+yöpymis&leirivaatteet. Ehkä jopa kuoretkin. Sinne mahtuu myös syötävä päivän liikkumisen ajaksi. Isoon osastoon laitan vaihtovaatteet, paljon retkikunnan ruokaa ja yhteisiä kamoja, esim. teltta/ trangia, kaasua…

Kuoret ja tarppi voisivat kulkea sivutaskuissa, silloin ei haittaisi niihin kertyvä vesikään mitään. Huppuun laitan taas varmasti omat ruokailuvälineet sekä hygieniakamat. Huppukin on niin tilava, että ei tarvitse ahtaa. Myös käytettävyys molemmin puolin olevien vetoketjujen kanssa pitäisi olla hyvä. Minulla ei ehkä tarvetta hupun ylimmille kiinnityspaikoille, jos käytän makuualustana Klymit Inertia -patjaani.

Voi olla, että telttamme kulkisi parhaiten tässä rinkassa, joko sivulla tai isossa lokerossa. Ei välttämättä ole tarvetta kiinnitellä rinkan ulkopuolelle eritysesti mitään, myös aikaisemmin käyttämäni iso sadesuoja sopii tämänkin kanssa. Retkikunnan tavaroiden jakautumista pitääkin nyt poikien kanssa mallailla uudestaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.